”Ce vrei?” vs ”Ce ești dispus să oferi?”

Rătăcim. Căutăm. Ne căutăm. Visăm. Cam asta face omenirea de când există, prin diferite forme și diferite procese. Experiențele sunt altele și sunt puternic legate de mediul în care ne naștem, creștem și trăim.

Antropologii de astăzi lansează diferite teorii despre cum evoluează societatea, despre cum ne dezvoltăm ca specii umane, despre comportamentul nostru, despre ce ne motivează și despre acțiunile noastre. Avem tendințe, avem studii de caz, avem etichetări, ca de exemplu: generația X, generația Y, generația Facebook sau Millenials.

Nu voi dezbate aici aceste etichetări pentru că în parte sunt de acord cu caracteristicile și cu nevoia de a defini grupuri atunci când vorbim de cercetare. Ceea ce vreau eu să spun în acest articol este mai mult legat de propriile experiențe, de propriile căutări și de propriile întrebări.

O întrebare pe care ne-o adresăm cu toții!

Și eu, la fel ca și voi, m-am întrebat de multe ori ”Ce vreau?”, ”Ce vreau să fac cu viața mea?”, ”Ce job vreau să am? Care este pasiunea mea?” sau și mai profund ”Cine sunt eu?”.

La început, ca oricine, mi-am adresat aceste întrebări doar mie și am căutat răspunsuri în orice sursă ce nu implica niciun nivel de comunicare, adică nicio discuție. Căutam în cărți, articole, video-uri șamd. Apoi am descoperit, pas cu pas, că nu sunt singura care se întreabă ”Ce vrei?”.  Ulterior am început să discut pe ici pe colo, să particip la diferite activități de dezvoltare personală, să cunosc oameni ”ca mine”, cu aceleași căutări. Am început să prind curaj și să adresez aceleași întrebări celor apropiați, pentru că cumva, am urmat calea de la general la particular.

În fine cu toate procesele unul după altul, care aveau loc în același timp cu activitățile din viața de zi cu zi, pentru că nimeni nu își mai permite, astăzi,să își pună viața pe stop și să filosofeze (cum o făceau alții, în alte vremuri), am ajuns să observ strânsa legătură dintre cele două întrebări din titlu:

”Ce vrei?” vs ”Ce ești dispus să oferi?” 

Din miile de căutări, de întrebări, de pagini citite, de experiențe împărtășite mi-am dat seama cât de egoiști suntem și că de fapt totul se rezumă la acțiune și la relația dintre ceea ce oferi și ceea ce primești. Acest pasaj biblic: 

Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide.” 

este pe cât de vechi, pe atât de simplu și de adevărat.

Cred că una dintre marile dificultăți cu care ne confruntăm astăzi, ca indivizi (sau ca trestii cugetătoare, cum suntem definiți noi, oamenii, de către Blaise Pascal) este cu incapacitatea noastră de a vedea, a aprecia și a ne bucura de lucrurile simple. Vrem, de parcă am fi niște roboți, mai mult și mai mult, dacă se poate fără să oferim nimic.

  • Vrei iubire? Oferi iubire celor din jurul tău? Iubire necondiționată și sinceră? Știi să iubești sau știi calea cea mai ușoară către o dependență emoțională, pe care mulți o numesc iubire?
  • Vrei respect? Oferi respect celor din jurul tău sau îi tratezi pe toți ca pe un nimic? Îi desconsideri, te crezi superior, etc.
  • Vrei succes profesional? Atunci ce faci ca să îl obții, ce faci ca să devii mai bun? Te duci regulat la job, de la 8 la 17, nu ai nicio idee, faci doar ceea ce ți se spune, iar dacă e prea mult răbufnești?
  • Vrei să îți urmezi pasiunea? Dar știi care e? Și dacă știi, faci ceva pentru a o urma? Ori spui că nu ai timp și doar amâni, amâni…până în acea zi în care îți dai seama că era așa bine dacă începeai mai devreme…?

Vrei să fii fericit. Și nu pun semnul întrebării, pentru că nu e o întrebare. E o afirmație. Cu toții vrem. Întrebare însă e: ”Ce ești dispus să oferi pentru fericirea ta? Ești dispus să ai răbdare și încredere (în tine mai ales)?”

Dar iată că nu este așa. Cred că tărie că primim exact ceea ce oferim. Echilibrul este ceea ce ne oferă existență. Iar dacă uneori e prea mult, fii sigur că va urma perioada cu prea puțin. Undeva, cândva calculele se vor face.

Așadar, fie că ești într-o căutare personală, profesională, spirituală, inovativă (chiar nu contează) întreabă-te: ”Ce ești dispus să oferi?” și poate așa vei ajunge mai repede la un răspuns pentru întrebarea ”Ce vrei?”.

La mine funcționează. Încearcă și tu. Poate că va funcționa și la tine.

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.