Cum e cu ”trăiește clipa”? O trăim sau nu?

Este uimitor cât de mult ne contrazicem singuri.

Să vă dau un exemplu:

zicem des “trăiește clipa” și uneori tindem să prelungim “clipa” când ne convine, dar când vine vorba de asumarea acțiunilor noastră scurtăm clipa cât putem.

Un alt exemplu:

sunt oameni care lucrează și peste program când au ceva de dus la bun sfârșit și sunt oameni care abia așteaptă ora de plecare . Și cred că este firesc să fie așa.

De ceva timp am încetat să mai privesc în termeni de “bine sau rău”, ci mai mult să trăiesc experiența.

Așa că am ajuns la câteva concluzii pe care le-am identificat în câteva articole de psihologie practică și literatură motivațională. În ceea ce privește cum e cu ”trăiește clipa” am încercat să transform aceste concluzii în câteva etape:

  1. Redu gândirea în exces. Acel ”overthinking” de care mai toată lumea vorbește. Cu cât analizăm mai mult, cu atât acționăm mai puțin. Uneori e mai puțin devine mai mult.
  2. Redu anxietatea. Mereu ne gândim la următoarea clipă, la viitor și uităm complet de prezent. Poate ar trebuie să savurăm mai mult experiențele din prezent.
  3. Respiră. Oricât de ciudat ar suna, uităm deseori să respirăm. Suntem prea stresați, prea îngrijorați. Adesea o simplă respirație profundă ne poate calma mai mult decât o pot face anumite pastile.
  4. Lasă-te dus/-ă de val. Știi expresia englezească ”go with the flow”? Ei bine, cam așa e. Uneori când te lași dus de val, când pierzi noțiunea timpului e punctul înalt al concentrării, care vine de obicei cu un grad maxim de productivitate. Controlând mereu timpul cauzează stres, îngrijorare, anxietate. Iar rezultatele sunt de departe cele pe care ni le dorim.
  5. Acceptă și mergi mai departe. Avem datoria față de noi înșine de a ne menține sănătoși, iar sănătatea mintală este extrem de importantă. De aceea ceea ce simți că te deranjează, uneori e bine să nu încerci să schimbi, mai ales dacă nu e în puterea ta de a schimba. În astfel de situații poți schimba efectul pe care îl are asupra ta. Iar dacă e un efect negativ, acceptă situația și mergi mai departe. Asta conduce către un stres în minus.
  6. Fii conștient că nu știi. Avem tendința de a vrea să știm totul și, uneori pretenția că știm. Și nu este așa. Iar din momentul în care știm că nu știm, atitudinea noastră e alta. Mult mai sănătoasă.

După cum se poate vedea, cele șase etape se întrepătrund, iar baza e cumva aceeași: las-o mai moale, respiră și acceptă asumându-ți responsabilitatea pentru deciziile luate. Inclusiv cele sănătoase pentru tine. Nu putem avea totul, dar putem fi recunoscători pentru tot ceea ce avem.

Trăind diferite experiențe observ că cei mai mulți oameni privesc în interesul propriu și frumos ar fi ca fiecare dintre noi să ne asumăm acțiunile și vorbele, greșelile și lucrurile extraordinare, nu?

Things will be better. Soon!

Trăiește-ți clipa cu responsabilitate! Eu chiar cred că cei responsabili, serioși și muncitori ajung departe.

2 Comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.