Cum ne găsim? Cum ne menținem?

Întrebări pe care fiecare dintre noi și le adresează de mii de ori în viață, în contexte diferite, fie profesionale sau personale. Și totuși cel mai des răspuns pe care îl aud, și pe care și eu l-am găsit, este: comunicare și voință.

Știm cu toții că se spune e greu să ne găsim, dar acum că ne-am găsit ce facem?

Mi-e imposibil să nu mă gândesc la asta când vine vorba despre românii din diaspora. Astăzi, eu însămi, fiind unul dintre ei. Și nu, nu e ușor. Să trăiești într-un mediu multicultural este minunat, înveți multe, dar este greu. Este greu pentru că te apucă dorul de acasă, dorul de ai tăi, fie familie, prieteni sau pur și simplu ai tăi, ca popor. Ți-e dor de comunitatea ta, ți-e dor să faci ceva pentru ai tăi, pentru țara ta, pentru limba ta.

Și totuși atunci când apare momentul adunării, e frumos, dar pe urmă, acțiunile se rezumă doar la un schimbat de cărți de vizită și pe data viitoare.

Spre exemplu, am fost astăzi la Ambasada României unde a avut loc o sesiune de informare pentru asociațiile românești de aici, pentru cei implicați direct și pentru cei interesați. Eu sunt la categoria cei interesați. Dorința mea de a fi implicată într-o organizație pentru români, aici de departe, există de când am aterizat în Lisabona. Și tot de atunci mă întreb cum pot face asta, cum pot să mă implic, cum pot să împac viața personală cu cea profesională, astfel încât să îmi îndeplinesc această dorință? Încă caut răspunsul…îl voi găsi într-o zi.

La sesiunea de azi de la ambasadă a participat doamna Ministru Andreea Păstîrnac și reprezentanți ai asociațiilor de aici. Am aflat astfel că avem 9 asociații. Printre altele am aflat despre ceea ce fac ei, cui se adresează și ce fel de dificultăți întâmpină.

Nu obișnuiesc să spun cum consider eu că lucrurile pot fi făcute, deși de cele mai multe ori se întâmplă să știu. Însă obișnuiesc să observ și să analizez modul în care ceilalți o fac.

Așa că azi am observat cum reprezentanți ai organizațiilor prezente nu au privit acest eveniment ca pe un eveniment de exchange, în care să ofere flyere sau alte materiale promoționale celor prezenți. Cel mai probabil că se cunosc între ei. Motivele pot să difere. Pe mine însă această observare, precum dificultățile cu care se confruntă m-au dus cu gândul că de fapt comunicarea este precară.

Și cum m-am tot gândit am extrapolat concluziile mele și realizez că nu doar precaritatea comunicării la nivel general este o problemă, ci modul în care prioritizăm comunicarea, fie că vorbim de comunicare personală, profesională, de grup, instituțională șamd. Deși comunicarea devine din ce în ce un factor diferențiator peste tot, mesajele transmise nu sunt întocmai cele mai clare sau specifice. Există ambiguitate, complexitate, bariere culturale, bariere lingvistice, șamd. Cu alte cuvinte expresia: „se pare că nu vorbim aceeași limbă” e foarte adevărată, chiar și atunci când vorbim aceeași limbă.

Modul în care noi comunicăm între noi se reflectă și în modul în care comunicăm la nivel profesional. De cele mai multe ori obișnuim să asumăm ceea ce celălalt știe, să judecăm și nu avem răbdare să ascultăm.

Mai mult de atât comunicăm pe o singură direcție, noi către ceilalți, fără să cerem feedback, fără să dăm atenție feedbackului oferit șamd.  

Sunt multe de zis despre modul în care putem să ne îmbunătățim modul în care comunicăm noi între noi și despre voința pe care o avem să comunicăm. Și cred că de cele mai multe ori oamenii nu rămân în contact pentru că voința și comunicarea sunt prioritizate diferit.

Acum revin totuși la întrebarea mea inițială pentru românii din diaspora: „Cum ne găsim? Cum ne menținem?” – sunt în căutare de idei, de propuneri. Știu că nu salvez lumea așa și rezolv probleme dintr-o pocnire, dar mă gândesc că dacă am striga mai tare, ne-am auzi, ne-am vedea și ne-am menține. Poate la întâlniri periodice, poate uniți într-o cauză comună sau poate pentru un hobby comun. Nu știu. Ajutați-mă, spuneți-mi voi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.