Gestiune, inventar,stoc, lipsa, cod fiscal. Ce faci cand nu iti iese inventarul?

Share

Titlul spune tot. Deoarece am ocazia de a lucra cu gestiune si deoarece am o prietena care are mici probleme in ceea ce priveste gestiunea unor produse, m-am gandit sa apelez la my best friend, Google din 2 motive:

1. Pentru a cauta prin Codul Fiscal ;

2. Pentru a-mi lamuri mici neclaritati.

Deoarece urasc sa pun bani de la mine si deoarece urasc nedreptatea, consider injusta decizia de a pune pe cineva sa plateasca un produs pentru simplul fapt ca a fost inversat printr-un cod. Astfel daca eu am doua produse X1 si X2, asemanatoare fizic – identice , mai bine spus; iar categoriile acestora fiind diferentiate printr-un cod (fiecare avand codul aferent: Y1 si Y2)  exista sanse mari ca in urma procesului de inventariere sa rezulte ca:

a) X1 si X2 sunt produse ale categoriei Y1 ;

b) X1 si X2 sunt produse ale categoriei Y2.

Deci pot fi inversate.

Sunt unele firme ce fac urmatoarele: inregistreaza produsul ce devine in plus, scriptic si imputeaza gestionarului produsul ce devine lipsa, tot scriptic. Vorbesc doar de situatia scriptica, deoarece fizic nu exista nici un plus si nici un minus.

Legea spune urmatoarele:

“39. Pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate la bunuri, precum si pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere solicită explicatii scrise de la persoanele care au răspunderea gestionării bunurilor, respectiv a urmăririi decontării creantelor. Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunând, în conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate în urma inventarierii.”

Asadar acelor firme ce initiaza procesul de inventariere cu o comisie formata din proprii angajati/gestionari ai magazinului, ce nu pun la dispozitia acestora informatii cu privire la stocul marfurilor ar putea cel putin sa solicite explicatii diferentelor rezultate in urma inventarierii si abia apoi sa hotarasca decizia de imputare. 


Sursa: 
ORDIN Nr. 2861 din 9 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor privind organizarea úi efectuarea inventarierii
elementelor de natura activelor, datoriilor úi capitalurilor proprii
EMITENT: MINISTERUL FINANğELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 704 din 20 octombrie 2009
Share

1 Comment

  • Foarte lung articolul dar foarte util. Sunt in cautarea unor softuri pentru inventar si as vrea sa stiu parerea ta despre ce softuri ai folosit si care e mai bun. Ma intereseaza sa termin repede, nu avem coduri de bare pe produse, ele pot fi identificate doar dupa nume si acum facem inventar pe hartie cu liste de inventar. Am gasit pe net un soft interesant facut de un tip care lucreaza in logistica. Stii ceva despre el? As fi incantat daca mi-ai spune o parere: http://logistic-specialist.ro/webinventory-asistentul-tau-la-inventar/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *