#newchapter – Documente necesare când te muți în Portugalia

Ei bine..eu o să vă spun ce mi-a trebuit mie, că poate nu e la fel pentru oricine și cu siguranță nu e la fel dacă nu ești cetățean european.
Vă fac un mic brief despre situația mea în Lisabona ca să fie lucrurile mai clare. Eu româncă și masterandă, în urmă cu un am, am fost pentru un semestru student Erasmus la o universitate portugheză în Braga, unde am și învățat portugheză, am cunoscut oameni faini din toată lumea și mi-am făcut prieteni. Am revenit în țară și la un moment dat una dintre prietenele de aici mă anunță că e un post fain unde lucrează ea, care mi se potrivește și la care m-aș potrivi de minune. Eu reticentă am ezitat, ea însă nu. A vorbit cu colegii ei, m-a convins să trimit un CV, am avut un interviu, am primit o ofertă și după o perioadă de pus în balanță am zis da. Au trecut 2 luni și am ajuns în Lisabona.
Ei bine ca să fii înregistrat la ei și ca să desfășori activități economice, individual sau ca angajat ai nevoie de un număr fiscal – Número de Contribuinte (în România e acel cod fiscal CIF pe care-l au companiile, asociațiile sau PF-urile) chiar dacă vei fi angajat. Ca să obții acel cod fiscal ai nevoie să obții un Certificat de Cetățean (Certificado de Registo de Cidadão da União Europeia) – care ți se eliberează pe loc și costă doar 15 EUR, iar ca documente mi-au trebuit buletinul, iar de la locul de muncă mi-au dat un formular din care rezulta că lucrez la ei, un fel de formular pentru înscrierea în Serviciul Social. După ce ai obținut aceste două documente oficial poți aplica pentru Serviciile Sociale și îți poți deschide un cont bancar.

#cascais #portugal #graffiti #lovelyplace – Portugal Coast – piece of heaven! 🙂

O fotografie postată de Monica Sibisteanu (@monisibisteanu) pe


În practică pentru a-ți deschide un cont bancar se pare că ai nevoie de pașaport, buletinul nefiind suficient pentru că NU ai specimenul de semnătura pe buletin (în buletinele portugheze apare și semnătura și înălțimea și alte informații, pe ale noastre nu), motiv pentru care încă NU am putut deschide un cont bancar. Rămâne să verific și la alte bănci.
În ceea ce privește înscrierea la Serviciile Sociale…am așteptat 4h ca să aflu că mai aveam nevoie de 2 copii (1 la buletin și 1 la certificatul fiscal pe care apare acel număr) și pentru că era aproape de finalul programului am alergat repede după indicațiile primite (menționez că eram pentru prima oară în Cascais – Loja da Cidadão, locul unde se află partea administrativă și unde trebuie să mergi dacă te decizi să locuiești/muncești în Portugalia – relații cu cetățenii, serviciile sociale și în apropiere un fel de ANAF al nostru) și revin. Mai completez un formular, dau ce am de dat și răspunsul vine: În 2-3 luni veți primi la adresa menționată documentele.

EU: 2-3 luni????
EA: Da, pentru că-l fac cei de la Lisabona (un fel de superiori, cum am priceput eu), nu-l facem noi aici.
EU: aha..păi și pentru angajare nu e necesar?
EA: aaaa nu, e suficient doar NIF-ul (acel număr fiscal).
EU: Ok, obrigada, boa tarde….din astea.

Plec ușor buimăcită pentru că eu pricepusem altfel de la colega de muncă care se ocupă. O sun, îi explic și îmi spune că discutăm mâine la birou…dar că e totul ok. Voi afla.

Ca să rezum: să obțin primele doua documente a durat cam 2h, apoi încă 4h ca să aflu că peste 2-3 luni… 🙂 Un total de 7h, dacă adaug și drumul (dus-întors: 1h). Cu alte cuvinte e multă birocrație și multe hârtii de făcut și la ei. În cazul meu e work in progress. Să vedem. Parte frumoasă totuși este că peste tot ai bon de ordine, ești tratat politicos, iar oamenii de la pază cred că lucrează mai mult ca toți: sunt săritori și te ajută chiar dacă nu vorbesc engleză. Cei mai mulți dintre cei cu care am vorbit astăzi la ghișee abia vorbeau engleză, dar cu engleza lor și portugheza mea a ieșit bine până la urmă. 🙂
Faptul că ai bon de ordine și vezi lista, te poate ajuta să estimezi timpul de așteptare…eu am zis inițial 2h…așa că am plecat la plimbare să vizitez și să mă bucur puțin de Cascais, care este frumos și în care musai revin ținând cont că e la 25 de minute de mine la o plimbare la pas. 🙂

Cam atât din mica mea experiență! Dacă aveți întrebări, vă răspund cu mare drag acolo unde știu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.