O idee de business din pasiunea de a găti – cooking for friends

Share

Am întâlnit multe persoane care își concentrează întreaga energie pentru a găsi business-ul ideal. Cel mai interesant aspect pe care l-am observat eu este acela că oamenii aceștia își doresc un business care cumva e ca un job permanent. Cumva naivi pare a fi salvarea supremă. Și mă întreb și îi întreb dacă au un plan, dacă fac ceva pentru ideea asta genială sau doar o așteaptă. Din nefericire mulți doar o așteaptă. Dar despre business mindset-ul care ar genera o abordare sănătoasă pentru persoanele interesate de antreprenoriat vă voi împărtăși impresiile mele (din văzute și citite) într-un alt articol.

Azi aș vrea să vă povestesc un pic despre cum percep eu mini-business-ul pe care un cuplu (tare drag mie) pe care l-am cunoscut în Lisabona, îmbină utilul cu plăcutul. Este vorba despre Ramon (mexican) și Grațiela sau Lola cum îi spun cei apropiați (româncă).

Îmi amintesc cum îmi povestea Lola că tot proiectul acesta a început de la dezamăgirea lui Ramon de a mânca mâncare mexicană în Lisabona care nu era așa cum o știe el. Închipuiți-vă pentru o secundă că sunteți într-o altă țară în care puteți mânca ciorbă de văcuță românească, dar când o mâncați știți că nu e ciorba aia de acasă. Ce sentiment vă cuprinde? Ușor dezamăgitor, nu? Ei bine…acum că v-ați imaginat îl puteți înțelege și mai bine pe Ramon. Și sentimentul care a stat la baza acestui proiect – Jantar Mexicano – (Mexican dinner/cină mexicană)

De mai bine de 1 an acești oameni minunați, închiriază un restaurant cu o capacitate de 25 de persoane și gătesc pentru prietenii lor și pentru cei interesați mâncare mexicană tradițională. Pregătesc totul în ziua respectivă astfel că mâncarea este mereu proaspătă (și delicioasă) și de fiecare dată e altceva în meniu. Evenimentul se petrece o dată la 3 săptămâni sau o dată pe lună.

Am avut bucuria de a participa de două ori și vă zic drept că de fiecare dată mă întrebau dacă confirm prezența pentru că mai au doar 2, 3 sau 4 locuri disponibile. Admit că prima oară mă gândeam că nu e chiar așa ca la restaurant să confirmi prezența și numărul de persoane, pentru că oricum va fi loc. Ei bine i-am subestimat și m-am înșelat.

Revenind la pasiunea aceasta care poate genera un mic profit, vă spun că au un tarif normal, ba chiar mai mic față de un restaurant cu specific mexican, mâncarea este proaspătă, atenția pe care o acordă celor prezenți este de neprețuit, iar atmosfera incredibilă.

E un fel de cină de networking social. Interacționezi cu oameni din diferite țări, culturi iar cu fiecare dintre ei ai în comun prietenia celor doi, Ramon și Lola.

La cea mai recentă cină, care a fost ieri (6 mai 2017) și la care au celebrat 1 an de când organizează astfel de cine (absolut delicioase – am doar o poză, făcută cu telefonul, dar dacă intru în posesia unor poze profi, promit să le împărtășesc cu voi), am avut bucuria să îmi întâlnesc ”sora” – o româncă care este născută în aceeași zi cu mine. Cât de incredibil și fain este nici nu vă închipuiți. Am avut parte de conversații interesante. Acele conversații de care ai nevoie când vrei să te deconectezi de cotidian, de muncă, de dilemele de zi cu zi șamd.

M-am dus la cina asta cu o altă prietenă româncă, cumva forțate pentru că ne confirmasem una alteia și nu mai doream să ne anulăm prezența, plus că aveam locurile rezervate și să anulăm o rezervare în ultimul moment nu ne era în caracterul niciuneia. Dar totuși eram așa parcă fără chef. Însă nu am făcut-o și împreună ne-am bucurat foarte mult de decizia luată, iar vorba bunicii ”pofta vine mâncând” ni s-a confirmat.

Poate vă întrebați de ce am scris mai mult despre impactul business-ului și mai puțin despre cum funcționează. Ei bine vă spun că procesele sunt mereu simple și urmează un standard, dar atunci când vă orientați către un business recomandarea mea este să vedeți dincolo de cifre, dincolo de planuri, rapoarte șamd. Priviți către impactul pe care îl poate avea atât asupra publicului-țintă, cât și asupra voastră. E musai să vă placă, e musai să fie o pasiune, să fie o activtate care să vă aducă plăcere. Apoi, cum spune Richard Branson în cartea sa ”Afacerile pentru oameni” (”Screw business as usual”) – care pune accentul pe cum să dai naibii rutina în afaceri –

„Trebuie să învățăm odată pentru totdeauna că a face bine comunității este un lucru bun pentru afaceri. Îmi privesc afacerile ca pe niște aventuri care, sper, pot face viețile oamenilormai bune.” 

Iar de la aceste cuvinte pot porni multe idei. Poți faca viața oamenilor din cercul tău de prieteni mai bună sau a celor din comunitatea ta, sau a celor dintr-un anumit grup din care faci parte, șamd.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *