Româncele din Portugalia – de 3X altfel la #serileacasa

#serileacasa reprezintă o serie de evenimente organizate periodic de către Ambasada României în Portugalia. Întâlnirile au loc la sediul ambasadei din Lisabona și sunt absolut minunate.

Cea mai recentă întâlnire a fost cea din 24 aprilie. A fost despre româncele din Portugalia. Ne-am bucurat și de prezența unui jurnalist deosebit, Daniela Palade Teodorescu, redactor-șef al revistei Avantaje, care a moderat delicat tot ceea ce avea să se întâmple.

Trăim într-o lume în care gonim, în care presupunem și judecăm și în care nu avem timp, însă fiecare dintre noi are propria poveste.

A fost o seară neașteptată cu povești deosebite. Emoționantă și revelatorie pentru mine.

Am întâlnit persoane minunte cu istorii demne de scris cărți. Femei care au reușit, femei care au continuat, femei de toate vârstele, femei cu povești dureroase, femei cu povești frumoase, toate parcă s-au adunat în acea seară, în acea sală primitoare, cu ferestre înalte, culori calde și aer boem.

Mă gândeam că după o săptămână îmi va fi mai ușor să îmi găsesc cuvintele și să scriu despre asta, dar se pare că nu e. Închid ochii și îmi revine în memorie tabloul complet al serii. Și îmi amintesc fragmente din povestea fiecăreia, îmi amintesc emoțiile, tremurul glasului, modul în care au ales să se prezinte și să își spună povestea, timiditatea (majoritatea își începuse prezentarea cu ”Nu știu ce să spun despre mine…”), care cu fiecare cuvânt se pierdea și apoi (știți voi) mai oprește o femeie din vorbit dacă poți. Dar ne-a ieșit și neprogramat am reușit să ne spunem povestea fiecare.

Așa am descoperit femei care se află aici de mai bine de 20 ani, așa am descoperit femei care au lăsat totul în urmă și au venit aici într-o călătorie personală și au rămas, am descoperit femei care atunci când era momentul să plece, au zis că nu, iar ambiția le-a ținut aici. Situații simple, situații mai puțin simple, însă toate au trecut și ele și-au continuat drumul, mai puternice, mai hotărâte, mai umane.

Faptul că am renunțat la tot și cumva am decis să mă arunc într-o experiență în care aveam să pornesc de la zero, nu a fost ușor. Am trecut și continui să trec printr-o serie de procese de dezvoltare personală, de regăsire, de identitate la care se adaugă provocarea profesională. Mereu spun că simt cum cresc, că este un proces absolut superb, dar este al naibii de dificil. Iar în acea seară, fiind în acea sală și auzind experiențele altor femei, mi-am dat seama că nu sunt singură.

Bineînțeles că știam asta, dar ce a făcut ca momentul să fie special a fost faptul că eram acolo alături de femei care au avut parte de experiențe similare. Am descoperit împreună că deși suntem diferite, cu experiențe diferite, e ceva ce ne leagă. Iar acel numitor comun este forța individuală care ne-a ajutat să continuăm să mergem mai departe. Drept urmare, întâlnirea s-a încheiat cu o dorință enormă de a ne revedea și de a ne pune la comun abilitățile și priceperile spre a fi de folos altora, de a ajuta, de a crea o comunitate. Ideea este foarte fragedă, abia la început, dar ceva îmi spune că va continua, iar rezultatul va fi absolut superb.

Pentru mine sediul ambasadei depășește deja granițele formalității și devine un loc cald, devine ”acasă”, devine locul în care se vor naște multe idei și multe proiecte. Este o comunitate, iar asta mă bucură nespus.

Așadar, tu cel/cea care citește acest articol, dacă ai persoane care locuiesc în Lisabona, dă-le de știre despre #serileacasa sau mai simplu, transmite-le contactul meu și eu voi face tot ce îmi stă în putință ca să ne (re)găsim. Să ne organizăm și să continuăm.

Pe curând!

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.