Scuză-mă, ai cumva 10 minute?

10 minute pentru tine?

Clișee peste clișee. Interesant este că mutându-mă în Lisabona am descoperit multe clișee care s-au confirmat și, în egală măsură, multe mituri s-au zdruncinat. De fapt, experiențele în afara zonei de confort (alt deja devenit clișeu: „în afara zonei de confort”) sunt cele care contribuie la progresul nostru. Pentru că da vorbim de progres.

Tony Robbins spune, într-unul dintre interviurile sale (și seminarii) că dacă nu ai 10 minute pe zi pentru tine, atunci nu ai o viață.

De prisos să vă spun că de când am auzit prima oară (în urmă cu un an) mă gândesc frecvent la acele 10 minute. Și de fiecare dată când vreau să fac ceva pentru mine și durează puțin timp (aproximativ 10 minute), dar alte idei de compromis apar în mintea mea, le dau la o parte și îmi iau acele 10 minute. Atitudinea mea se schimbă, iar o dată cu atitudinea totul.

Însă ca să conștientizez meta-mesajul (adică mesajul din mesaj) a fost de un proces de reflecție și se experimentat. Așa am ajuns să îmi dau seama că de fapt la bază stă iubirea pe care o avem față de noi. Din momentul în care conștientizezi e mai ușor să nu cazi în capcana compromisului.

Știi care e capcana compromisului? Ei bine, tot ce îți trece prin minte și începe cu:

  • Ei, lasă că pentru mine fac mai încolo…
  • Aș vrea așa de mult, dar nu … nu am timp pentru mine.
  • Aș fi vrut acum, dar a intervenit ceva de la muncă și nu mai am timp pentru mine…Altă dată.
  • Acum nu reușesc, fac mai încolo pentru mine. Hai să îmi ajut prietenii/colegii/rudele/etc.
  • Ei, lasă că îmi termin raportul meu mai târziu, și hai să îl ajut pe X.

În fine, exemple și exemple pe care le poți identifica și tu din experiența ta.

Eu am început să îmi aloc mai mult de 10 minute, vreo 60 cam în fiecare dimineață prin a-mi prepara mic dejun colorat, prin a citi câteva pagini, prin a asculta muzică, uneori a-mi nota idei sau pur și simplu a sta și a mă gândi la una alta (unii îi zic meditat, eu zic că vorbesc cu prietenii mei imaginari 😀 – gluuuumeeesc).

Așadar, ai 10 minute pentru tine? 🙂

PS: notează pe o foaie/agendă sau în apilicația ta de note Notes/Evernote/orice folosești câteva activități pe care le-ai face în acele 10 minute doar pentru tine.

-> Notează minim 5.

-> Apoi încercuiește 3 dintre cele mai importante pentru tine.

-> Apoi notează în dreptul fiecăreia prioritatea pe o scară (evident) de la 1 la 3, unde 1 este cea mai importantă și 3 cea mai puțin importantă.

Acum imaginează-ți ce te-a costa să faci aceste activități. După ce descoperi că de fapt nu te costă decât determinarea ta, spor la a trece la acțiune! 🙂

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.